» Hjem                   

 

    

                                                                                       

 

Skovbutik  Bageri & Café i Hammer Bakker

Nordjylland 

Salg af biodynamiske og økologiske produkter

 

 er et lille, økologisk bageri med tilhørende skovbutik og café, et land- og skovbrug med savværk samt terapeutisk klinik beliggende i de naturskønne Hammer Bakker nord for Aalborg. Det ejes af Finn og Katrine Nielsen, der har boet  og arbejdet her siden år 2000.

 Det er dog først og fremmest bageriet, der danner grundlaget for virksomheden. Kerneproduktet er et særligt fuldkornsrugbrød bagt uden gær og surdej. Det er skånsomt mod sarte maver og kan spises af mennesker, der ikke kan tåle sukker eller lider af problemer med candidasvamp.

                        _____________________

         Historie og baggrund

"Hvorfor hedder jeres virksomhed Ideon", spørger mange kunder. Andre forveksler os med Aurion, fordi navnene minder om hinanden.

Dette er dog utilsigtet, for navnet stammer fra Ideongrotten på Kreta. Sagnet fortæller,at Zeus som spæd blev gemt i denne grotte, for at hans  far, Kronos ikke skulle sluge ham.

I historisk tid blev stedet  brugt som ¨beskyttelsesrum¨for kvinder, børn og ældre, når kretenserne blev angrebet af fjender - senest under 2. Verdenskrig. 

 Vi synes, dette navn passer til vores virksomhed, fordi den med sin beliggenhed midt inde i skoven giver kunderne mulighed for at finde et øjebliks fred og ro, lidt beskyttelse mod tidsåndens hovedkuls jagen-afsted. 

  

                                          Brødets historie

 I 1970´erne var vi  med til at opbygge Michaels bageri (Kyringe), et af de første økologiske bagerier i Danmark. Bagermesteren, Ove Heinze studerede ivrigt Rudolf Steiners ”Landbrugskursus”, og heri fandt han, at mennesket i fremtiden ikke ville kunne tåle gær og surdej, da disse hævemidler forstyrrer fordøjelsen. Brød skulle derimod hæve i et spændingsforhold mellem honning og salt.

Med dette for øje begyndte  han at eksperimentere, og efter nogle år og mange, mange forsøg lykkedes det ham at finde en fremgangsmåde, som gjorde det muligt at lave et mørkt brød, der hævede uden gær eller surdej, kun med en anelse honning og salt. Han lavede en lille fordej om aftenen, og næste morgen brugte han denne i en stor dej. Dog mindede dette for meget om surdejsprocessen, så forsøgene gik videre, og lidt efter lidt fandt han frem til, at kornets eget indhold af stivelse var tilstrækkeligt, han behøvede ikke længere at tilsætte honning, og frem for alt: Hele dejen blev lavet på èn gang uden fordej og hævede i løbet af 15 -17 timer.

Tre faktorer var dog aldeles afgørende: Melets ”alder”, bageformen og temperaturen. Således skulle melet være friskformalet, bageformen have låg og temperaturen under hæveprocessen være ca. 37-40 grader. Dermed havde han fundet frem til urproduktet: Et brød – udelukkende bestående af mel, vand og salt, så simpelt og enkelt, at det opfyldte kriteriet for ´Det Daglige Brød´.

Ud af alle disse forsøg voksede en produktion af rugbrød op, der hurtigt vakte stor interesse hos mange mennesker, fordi de kunne mærke, hvorledes dette brød gav ´ro i maven´ og mættede på den ´rigtige´ måde.

Adskillige unge mennesker fandt vej til Michaels bageri, og der opstod lidt efter lidt et arbejdskollektiv med voksende produktion og forsendelse over hele landet. I tilknytning hertil blev der grundlagt først en børnehave og siden en skole ud fra Rudolf Steiners pædagogik, og flere gange om ugen blev medarbejderne undervist i antroposofi (Rudolf Steiners verdensanskuelse), bio-dynamisk landbrug, pædagogik, eurytmi, drama og musik, og i bageriet i både elementær og speciel brødbagning, melforarbejdning i eget mølleri og – ikke mindst - i opbygning af brændeovne, for brødet skulle bages ved brændevarme.

I 1982 flyttede vi til Nordjylland, hvor vi var med til at grundlægge Rudolf Steinerskolen - først i Vodskov, siden på Tornhøjvej i Aalborg Ø, og selvom denne proces var næsten altopslugende, blev brødet ikke glemt, men udgjorde grundernæringen i vores familie, som i årenes løb blev udvidet med to børn.

Jytte Toft, Katrines mor, havde en skovejendom på 20 tdr. land i Hammer Bakker, hvoraf hun dyrkede ca. 2 tdr. efter de bio-dynamiske principper og forsynede børn, svigerbørn og børnebørn med dejlige, friske grønsager.

Efter hendes død i 2000 flyttede vi til Hammer Bakker og begyndte opbygningen af Ideon bageri og butik, der åbnede marts 2005. Inden da havde Finn etableret sit lille savværk, der leverede alt tømmeret til diverse udbygninger – ikke mindst det smukke fårehus, der med sin norske byggestil sætter præg på hele ejendommen. Katrine åbnede Ideon klinik med terapeutisk eurytmi og foredragsvirksomhed.

Det er således vort inderlige håb, at vi kan være med til at udbrede antroposofien såvel teoretisk som praktisk.

 

 

 

 

 

 

Toppen af siden

                                                                     Opdateret 26-3-14

www.ideonskovbutik.dk Ideon Skovbutik og Bageri, Søhusevej 46, 9380 Vestbjerg. Tlf. 96-38-30-33 email: ideonskovbutik@hotmail.com